W sobotę 2 września 2023 roku w miejscowości Zajączkowo odbyła się XII Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pt.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania – „Powiatu Świdwińskiego” .

W konkursie kulinarnym oceniane było 10 dań konkursowych w następujących kategoriach:

  • smak potrawy/produktu
  • wygląd potrawy/produktu
  • oryginalność
  • nazwa

Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z 5 osób :   

Bryg. mgr inż. Mirosław Niezgoda - Zastępca Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Świdwinie

Płk dypl. Bernard Wołujewicz – Zastępca Dowódcy 21. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie

Nadleśniczy Rafał Grzegorczyk - Nadleśnictwo Świdwin

Pani Dorota Pulnik - Spec. SL ds. ochrony lasu i edukacji, rzecznik prasowy - Nadleśnictwo Świdwin

Pani Angelika Cudyk – Inspektor w Wydziale Promocji Starostwa Powiatowego w Świdwinie

 

Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:

I miejsce - Pani Alina Wiśniewska  - „PIERSIÓWKA”

II miejsce - Pani Kamila Kolasińska - „Naleśniki po meksykańsku”

III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Kołacz - „Roladki wołowe w sosie z leśnych grzybów”

 

Wyróżnienia:

Koło Gospodyń Wiejskich w Ząbrowie - „ Baba na leśnej polanie”
Pani Marianna Markiewicz -  „Pierogi jagodowo- twarogowe”
Pani Marzena Herman  - „Fasolka po bretońsku”
Pani Teresa Kowalczyk - „Pierogi Pomorza Zachodniego"
Paulina i Krzysztof Siubdzia - „Zapiekanka tradycyjna” – „POD PALEMKĄ”
Pan Edward Sędzicki - „ Gołąbki tradycyjne”
Pani Zofia Kozieł - ”Placek ziemniaczany z boczkiem”

Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i wspaniałą zabawę.

Galeria zdjęć :  https://www.facebook.com/lgd.powiatuswidwinskiego/posts/pfbid0bZSRCvt17KMenHi3JwfiQbUiYbqnSZXgfX1Cj9TLmyRNqoqn9f12AwfnTVMfriC

1