W sobotę 17 września 2022 roku w miejscowości Brzeżno odbyła się XI Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pt.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania – „Powiatu Świdwińskiego” .
W konkursie kulinarnym oceniane było 11 dań konkursowych w następujących kategoriach:
- smak potrawy/produktu
- wygląd potrawy/produktu
- oryginalność
- nazwa
Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z trzech osób:
1. Angelika Cudyk – Inspektor w Wydziale Promocji Starostwa Powiatowego w Świdwinie
2. Płk dypl. Bernard Wołujewicz – Zastępca Dowódcy 21. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie
3. Stanisław Tyszkiewicz – Kierownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Świdwinie
Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:
I miejsce - Pani Marcelina Żaczek - „Sakiewki rycerskie”
II miejsce - Pan Grzegorz Chołuj - „Tradycyjny wieprz opalony sianem z kurkami’’
III miejsce - Pani Marzena Herman - „Mielone ze słonecznikiem i świeżą papryką”.
Wyróżnienia otrzymały :
1. Pani Alina Wiśniewska - „ Kapuściana głowa"
2. Pani Aneta Romanowska - „Karkówka w sosie śmietanowo-serowym z prawdziwkami”
3. Pani Wioletta Surmiak - „Pałki ziemniaczane”
4. Pani Katarzyna Wyszyńska - „Karkówka kebab”
5. Pani Marianna Markiewicz - „Pierogi z orzechami włoskimi”
6. Pani Zofia Kozieł - „Galaretka drobiowa”
7.Uczniowie Salezjańskiej Szkoły Branżowej I Stopnia przy Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym im. Jana Pawła II w Rzepczynie - „Pierogi z karpiem”.
8. Przedstawiciele Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Stefana Żeromskiego w Świdwinie - ,,Wędzonka Stefana’’
Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i wspaniałą zabawę.
Fotorelacja dostępna jest na portalu społecznościowym: https://www.facebook.com/lgd.powiatuswidwinskiego