W sobotę 15 września 2018 roku w Sławoborzu odbyła się VIII Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pn.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania – „Powiatu Świdwińskiego” organizowany przez Lokalną Grupę Działania – „Powiatu Świdwińskiego”. W konkursie wzięli udział mieszkańcy członkowskich gmin: Sławoborze, Rąbino, Świdwin, Brzeżno i Połczyn-Zdrój oraz miasta Świdwin. Ponadto w imprezie uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia LGD oraz zaproszeni goście i mieszkańcy powiatu. Głównym zamierzeniem organizatora konkursu wpisującym się również w cele i działania statutu LGD i Lokalnej Strategii Rozwoju było promowanie obszarów wiejskich poprzez pobudzenie aktywności społeczności lokalnej, stworzenie możliwości zaprezentowania przez gminy swojego dotychczasowego dorobku kulinarnego oraz kulturalnego.
W konkursie kulinarnym wzięło udział 18 potraw.
Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z 5 osób:
Sabina Strenk – Członek Zarządu Pomorskiego Banku Spółdzielczego w Świdwinie
Stanisław Tyszkiewicz - Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świdwinie
Dorota Pulnik – Przedstawiciel Nadleśnictwa Świdwin
Angelika Cudyk – Starostwo Powiatowe w Świdwinie - Wydział Promocji
dr Janusz Kawa - Szkoła Wyższa im. Pawła Włodkowica w Płocku
Każda potrawa oceniona była przez Jury w następujących kategoriach:
• smak potrawy/produktu
• wygląd potrawy/produktu
• oryginalność
• nazwa.
Praca jurorów nie należała do najłatwiejszych, gdyż uczestnicy konkursu przygotowali sporą ilość smacznej, tradycyjnej potrawy. W trakcie prac Komisji wszyscy zaproszeni goście, przy akompaniamencie zespołów ludowych degustowali tradycyjne potrawy i regionalne specjały.
Najważniejszą chwilą dla biorących udział w konkursie był moment ogłoszenia zwycięzców. Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:
I miejsce - Wioletta Surmiak - „Karkówka w coli”
II miejsce - Barbara Królak - „Zalewajka”
III miejsce - Katarzyna Kotowicz - „Sartu”
Wyróżnienia otrzymują :
- Jusiel Jolanta - „Kajzerki inaczej”
- Kucharzyk Renata - „Mini golonki z ziemniaczkami i kapustą”
- Marzena Herman - „Rolada z sera żółtego z nadzieniem”
- Bronisława Cwojdzińska - „Zupa dyniowa z grzanką”
- Kruzel Agata - „Mielone Agaty”
- Magdalena Sopyła - „Krokiety z kapustą, pieczarką i serem”
- Justyna Chorchos - „Gryczane bitki pod pierzynką”
- Mateusz Nowaczyk - „Placki z piersią kurczaka”
- Małgorzata Białous - „Baba ziemniaczana”
- Paulina Siubdzia - „Pierogi z soczewicą”
- Kamila Kosiorek - „Sałatka Jarzynowa”
- Szyderska Krystyna - „Zupa Cygańska”
- Anna Skwarek - „Zrazy wołowe zwijane”
- Niedziałek Zbigniew - „Naleśniki Eko”
- Zofia Kozieł - „Polędwiczki w sosie koperkowym”
Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękuje za wspaniałą zabawę i zapraszamy do udziału w następnej edycji.
Galeria zdjęć: